Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Интересни проекти

Германос и Глобул под шапката на COSMOTE Group

Проект по внедряване на софтуерна система от Селматик в търговските вериги на Германос България и Глобул България

През 2006 г. Селматик ЕООД спечели тежък конкурс с международно участие, проведен от "ГЕРМАНОС-ТЕЛЕКОМ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, за избор на POS система. След множество презентации и тестове софтуерния продукт *Инфоплюс беше предпочетен като решение за търговската верига, планираното внедряване на продукта бе предвидено да се осъществи за срок от два месеца.telekom

В хода на реализация на проекта бяха извършени повече от 200 изменения на функционалности, извършиха се нововъведения, обезпечаващи характерното за телекомуникационния бизнес ценообразуване - специални цени, комплекти, промоции и др. Разработиха се нови контролни механизми, които приложени в съответствие с корпоративната политика, подобриха културата на обслужване. Усъвършенстваха се всички модули, засягащи логистиката на голяма компания, чрез което се обхванаха протичащите стопански процеси от постъпването на стоката до реализацията до крайния клиент. Създадени бяха инструменти за управление на материалните потоци, което обхваща и стоките "на път". Информацията за състоянието на организацията и всеки неин обект по отделно или като група обекти позволи на регионалните и на зоналните мениджъри да изпълняват поставените им цели и да оптимизират движението на стоки.

Именно за целите на този проект бяха изработени и първите интерфейси за връзка и обмяна на данни с ERP системите SEN и SAP. В резултат на натрупания опит Селматик ЕООД разработи и разполага с универсално ядро за комуникация с външен софтуер.

Беше потвърдена и безупречната технология за синхронизация между отдалечени обекти чрез обмяната на данни и документооборот между магазините на веригата и централния офис. Само за първите 9 месеца работа в Германос бяха извършени над 400 000 синхронизации (средно по 1 500 синхронизации дневно), поддържащи актуална информацията за състоянието на компанията.

Модерният и ориентиран към реалните потребности на клиентите подход за документиране и обучение спечели вниманието на мениджърите и ИТ специалистите на Германос. Високо бяха оценени иновативния подход и значителните средства и време, които бяха спестени за обучение на персонала на компанията.

В резултат на двустранното ползотворно сътрудничество и получените високи оценки за системата от висшия мениджмънт, след обединяването на Германос и Глобул под шапката на COSMOTE Group, Инфоплюс беше внедрен и в търговската мрежа на Глобул.

Към момента системата Инфоплюс продължава успешно да се използва в търговските вериги на Германос и Глобул, като екипа на Селматик осигурява и извършва поддръжка 365 дни в годината, в часови интервали, съобразени с работното време и нуждите на магазините.

*До 31.12.2010 г. софтуерното решение за контрол и управление на бизнеса, предлагано от "Селматик" ЕООД е обозначавано с наименованието "Инфоплюс"

* И към днешна дата софтуерната система на SelMatic продължава да се ползва в търговската мрежа на Telenor като непрестанно се надгражда с допълнителни функционалности по задание на Теленор България ЕАД.


ONE Macedonia

Един от важните проекти на Селматик за 2010 година беше внедряването на Инфоплюс в ONE Telekomunikaciski uslugi AD, който е водещ телекомуникационен оператор в Република Македония.

OneOne е първият в Македония, предлагащ комплексни телекомуникационни услуги, член на Telekom Slovenia Group, една от най-успешните телекомуникационни групи в Югоизточна Европа с представителства в Косово, Босна и Херцеговина, Албания, както и с 50% собственост в националния оператор на Гибралтар - Gibtelecom. Компанията притежава обширна мрежа за търговия на дребно и има 226 роуминг-партньори в 105 държави, като предлага GPRS с 64 оператори в 36 държави на всички континенти.

Инфоплюс беше предпочетена от ONE Telekomunikaciski uslugi AD в обектите си в частта търговия на дребно с телефони и мобилни услуги, сред много други софтуерни продукти. Българската система за управление предлага значително по-големи възможности и е доказано успешно функционираща в търговските вериги на Германос и Глобул България.

Селматик ЕООД стартира ИТ проекта Инфоплюс съвместно с ONE Македония, като се интегрира с използваната от тях back office ERP система Oracle. За три месеца се изгради успешен интерфейс между Oracle ERP и Инфоплюс. Компанията залага на Инфоплюс, която е със сериозни възможности и е много добре развито софтуерно решение за цялостно самоуправление на конкретни локални обекти. Без да се прекъсва работния процес в 35-те търговски обекти на ONE са пренесени данните на фирмата от старата система и на следващия ден започна безпроблемно работата с новия софтуер. Програмата е адаптирана на македонски език, като Инфоплюс е съобразен изцяло с актуалното македонско законодателство и съдържа важните финансови документи „ЕТ” и „ПЛТ”.

Целият бизнес на дребно се управлява от Инфоплюс, с всички необходими справки и анализи, като към Oracle се изпраща синтетична информация. Oracle ERP се използва за счетоводството на фирмата и за глобалното управление на по-високо бизнес ниво, което е от изключителна важност за компания от ранга на ONE, която от м. ноември 2009 г. обединява известната телекомуникационна компания COSMOFON и интернет доставчикът on.net.

Специално за нуждите на ОNE, се разработи модул за гаранционна и извън гаранционна поддръжка на мобилни телефони. Създаде се възможност за приемане телефони за ремонт в магазина, като се опише дефект, клиент, проследяване до сервиза, а дори и до доставчика с подробна информация и потенциална замяна с друг апарат. Тази опция е възможна на база CRM модул на Инфоплюс, като във всеки един момент може да се проследи движението на сервизния продукт.

От страна на съпорт специалистите на Селматик е осигурена компетентна техническа помощ,  в часови интервали, съобразени с работното време и нуждите на магазините и към настоящия момент системата функционира безпроблемно.

В напреднала фаза от съвместната работа между Селматик ЕООД и ONE Telekomunikaciski uslugi AD е разработването на проект за интегриране с онлайн магазин, което дава допълнителна възможност за разширяване на бизнеса.

*До 31.12.2010 г. софтуерното решение за контрол и управление на бизнеса, предлагано от "Селматик" ЕООД е обозначавано с наименованието "Инфоплюс"


Мултирама България ЕООД

От 1-ви юли 2010 г. най-голямата специализирана верига магазини за компютри и периферия на българския пазар Мултирама заработи с Инфоплюс в осем магазина в по-големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас , Русе и Плевен.Multirama 1

В резултат от натрупания опит за интеграция на Инфоплюс с големи ERP системи, обслужващи вериги магазини, беше разработен интерфейс за връзка с ERP системата Atlantis, която Мултирама използва в търговските си обекти. Това беше поредния успешен проект на Селматик ЕООД за интеграция с голяма ERP система.

В конкретния случай Инфоплюс се използва като ПОС система, с включени стандартните функционалности за продажба, гарантиращи бързина и обработка на база данни с голям брой артикули. В софтуера са интегрирани и всички типични за търговията на дребно инструменти като промоции, клиентски карти, ваучери, продажба на комплекти, отстъпки, ползване на различни ценови листи и други. Инфоплюс управлява цялата дейност в магазините, като включва в себе си и модули за ревизия, поръчване и приемане на стока и дори търговията на едро и отношенията с клиенти (CRM) в Business-to-Business отдела.

Важно е да се отбележи, че без да се прекъсва работния процес в търговските обекти на Мултирама, прехода към новата програма стана за броени часове, като данните от старата система бяха прехвърлени и веднага започна безпроблемна работа с Инфоплюс. Целият процес по внедряване приключи за по-малко от два месеца, като специално за Мултирама се направиха доработки с цел да се отговори на специфичните изисквания на техните обекти.

След въвеждането на новата система служителите на веригата имат възможността да извършват по няколко продажби едновременно много по-бързо и лесно. Подобри се директната продажба и обслужването на сервиза. За нуждите на Мултирама се разработи модул за гаранционна и извън гаранционна поддръжка на компютри и периферия. С негова помощ се контролира приемането в магазините на компютри за ремонт с описание на дефект, клиент, проследяване до сервиза и потенциална замяна. Тази опция е възможна на база CRM модула на Инфоплюс, като във всеки един момент може да се проследи движението на сервизирания продукт. Управленския екип на фирмата може да прави справки и анализи чрез BI платформата QlickView, с която Инфоплюс е успешно интегрирана.

В Мултирама е внедрен и онлайн магазин, базиран на технология от българската компания Мирчев Идеас ЕООД, с която Селматик ЕООД разработи съвместен проект. Основните процеси, свързани с работата на интернет магазина се управляват изцяло от Инфоплюс. Необходимата информация се черпи от данните в системата, а поръчките и заявките към онлайн магазина също се изпращат като данни обратно към програмата, която контролира цялата търговска дейност на фирмата. По същество уеб магазинът представлява още един търговски обект.

*До 31.12.2010 г. софтуерното решение за контрол и управление на бизнеса, предлагано от "Селматик" ЕООД е обозначавано с наименованието "Инфоплюс"


Пъблик България АД

public01Водещ проект за 2009 година беше внедряването на "Инфоплюс" в Пъблик България. Селматик ЕООД получи покана за участие в категорията "Корпоративни проекти" на рубриката "ИТ проект 2009" на вестник Computerworld. Първият магазин Public в България заложи на POS решението “Инфоплюс”.

Предлагаме на Вашето внимание статията за проекта, публикувана в бр.45, 2009 г. на вестник Computerworld.

Системата е интегрирана с BI решение и SAP ERP

Publicworld АД е създадена през 2005 г. от г-н Панос Германос, един от водещите собственици на търговски вериги в Централна и Югоизточна Европа. Първият магазин от веригата отвори врати в България на 7 ноември в гр. Варна. Магазин Public обединява забавлението с пазаруването под нестандартната философия ‘ритейлтейнмънт.’ Комбинирайки приятна атмосфера и интерактивност, както и възможността клиентите да изпробват на място всеки артикул, магазин Public гарантира положителните емоции като добавена стойност на продуктите си. В Public на два етажа и повече от 2 000 квадратни метра посетителите могат да избират между много високо-технологични продукти, над 30 000 заглавия музика и филми, повече от 15 000 книги, игри и лаптопи, но преди всичко незабравимо преживяване. В портфолиото на Public влизат технологични продукти, като компютри, телевизори, телефони, аудио и видео системи, домашно кино, компютърни и видео игри; книги и музиката. В допълнение, като част от новаторската за българския пазар концепция на магазина, там се развиват многобройни дейности: презентации на книги, концерти на живо, тестове на най-новите продукти и много услуги за посетителите като: детски кът, кафене, безплатно сърфиране в мрежата, продажба на билети за най-горещите събития и туристически услуги и билети. През пролетта на следващата година предстои да бъде отворен и магазин Public в София, който ще се намира в столичния „Карфур” на бул. „Цариградско шосе”.

Бизнес предизвикателствата

За управлението на дейността си на корпоративно международно ниво Publicworld АД разчита на ERP решението SAP. За нуждите на ново откриващите се търговски обекти в България обаче е необходимо надеждно софтуерно решение за цялостно самоуправление на конкретния локален обект. По тази причина ИТ проекта включва избора и внедряването на Инфоплюс като български продукт, създаден от българска компания и съобразен изцяло с местното законодателство и икономическа инфраструктура. Предизвикателствата пред Public са свързани с управление на голям търговски обект, предлагащ към момента на откриването му асортимент от над 60 хиляди артикула, като се предвижда номенклатурата да достигне 300 хиляди артикула. Инфоплюс отговаря на бизнес потребностите на магазина, като предлага решение, покриващо всички аспекти от търговската и управленската дейност. Тук се включват POS решение за регистрация на продажби с лесен за употреба интуитивен интерфейс; система за анализи и цялостно управление на търговския обект на локално ниво; гъвкавост и адаптивност към динамиката на търговската дейност; интеграция към BI решението Qlik View и към SAP ERP, осигуряващо качествена и пълна информация в реално време за централната логистика на компанията – възложител.

Цели, задачи и етапи на проекта

Основна цел на ИТ проекта е да се обезпечи софтуерно функционирането на търговски обект с разнообразни и специфични търговски (retail) нужди, както и да се гарантира възможността на мениджърите да контролират, анализират и управляват в реално време дейността на обектите. Друга задача е пълната интеграция с решението за централна логистика ERP системата SAP. Проектът започва с избор на най-подходящото софтуерно решение за цялостно управление на търговския обект. Предпочетен е Инфоплюс на българската ИТ компания Селматик поради утвърдените му позиции като решение за корпоративни клиенти с вериги от магазини и наличния интерфейс към SAP. От значение е и предходния успешен проект по внедряването на Инфоплюс в търговските обекти на “Германос” и съвместната работа на собственика на Publicworld – г-н Панос Германос, който е и основател на едноименната верига за мобилни телефони и услуги - с екипа на Селматик. Изготвено е техническо задание – блупринт, съвместно с консултантите на Селматик с точно описание на търговските процеси и необходимите софтуерни функционалности. Поредният етап от реализацията на ИТ проекта е внедряването на Инфоплюс. За работа с продукта е извършено обучение на персонала. На 6 ноември системата е пусната в действие в магазин Public във Варна.

ИКТ решение

Новото ИТ решение включва POS терминал за директни продажби на стоки и услуги, с управление на фискални устройства и работа с баркод четец. Осигурена е възможност за издаване на стокови разписки, фактуриране, известия, както и за промоции, пакетни предложения, работа с клиентски карти и ваучери. Продуктът може да поддържа неограничен брой ценови листи, както и да задава автоматично и ръчно определяне на цените. Инфоплюс гарантира цялостно управление на търговския обект, включително извършване на заявки, доставки, ревизии, пълен набор от справки. Посредством собствената технология за синхронизация на данните се осигурява постоянна връзка с централния офис и ERP системата. В търговския обект има локален сървър с локалната база на Инфоплюс и неограничен брой работни станции, свързани със сървъра. Локалният сървър е свързан посредством Vlan с централния офис в гр. София, където се намира централната база на Инфоплюс, обединяваща информацията – данни и документооборот, постъпващи от отделните търговски обекти. Централния сървър (централната база) е интегриран със SAP чрез модула XI. Инсталацията на SAP се намира в централата на Publicworld в Атина, Гърция. Цялата хардуерна платформа е базирана на Windows. Софтуерната система Инфоплюс е изцяло разработка на Селматик, поради което не са използвани продукти или решения на трети фирми. Инфоплюс има интеграция с BI решението QlikView на фирмата QlikTech, със SAP ERP. “Ръчното изготвяне на една справка отнема 1 час, а с Инфоплюс става за 30 секунди. Благодарение на интеграцията на Инфоплюс със SAP ERP, при доставка приемането на стоката става за 15 минути, вместо за 2 часа, защото в Инфоплюс всичко идва вече подредено. Стоката идва в кашони, като всеки артикул пристига надписан, количествата са описани и не се губи излишно време за проверка и преброяване. Физическата проверка е сведена до бърза сверка. При инкасирането също всичко става много бързо – 7 каси работят едновременно, като черпят данни от един сървър. При наличната номенклатура в магазина от над 60 хил. артикула, се очаква да има забавяния на потока данни, но досега подобен случай не сме имали. Още преди подаване на стоката се подава информация и до приемането й вече са изготвени етикетите. Решили сме проблема с етикетите – след приключване на работното време, пускаме системата и тя принтира етикетите, а на другия ден само трябва да ги налепим върху стоката. В Public разполагаме и с продуктов отдел, състоящ се от 7 души, който следи продажбите и наличностите през Инфоплюс и заявява поръчки при намалени количества от съответните артикули. Бизнес процесите в магазина са оптимизирани, благодарение на новото решение”, заяви Иван Колеманов, управител на магазина Public във Варна.

Eфект от ИТ решението

Инфоплюс като утвърдено на българския пазар POS решение гарантира безпроблемното функциониране на търговските обекти и реализирането на продажби на стоки и услуги във всеки един момент, както и постоянен обмен на данни и първични счетоводни документи към централния офис и SAP. Важно значение в тази връзка има и осигурената поддръжка на продукта от екипа за техническа поддръжка на Селматик на разположение през целия период на работното време на магазините – 365 дни в годината. Посредством собствената автоматизирана система за пренос на данни между отдалечени обекти, която позволява тяхното синхронизиране в реално време се получава точна информация от търговския обект за доставки, наличности, продажби, извършени плащания, задължения към доставчици и всички касови приходи/разходи. Това позволява вземането на бързи, информирани и адекватни решения за търговската дейност, базирани на факти и статистика. Инфоплюс е уникално за нуждите на възложителя ИТ решение, защото не е просто POS софтуер за регистрация на продажби, а е цялостна система за самоуправление на ниво търговски обект и покрива нуждите на back office в самия магазин. Пълния набор от справки, интеграцията към BI решението QlikView, позволява да се извършват анализи и да се вземат решения за управление на обекта в реално време – „на момента”, докато прехвърлянето и обработката на данните в SAP отнема време. ERP системата SAP се използва за глобален мониторинг и управление на веригата Publicworld на ниво централна логистика, но локалния търговски обект се управлява с Инфоплюс. На местно ниво се постигат същите ефекти, но с по-нисък разход за закупуване, експлоатация и поддръжка на софтуера, както и за развойна дейност при допълнителни доработки. Същевременно чрез интеграцията със SAP на централно ниво се гарантира получаването на пълна и надеждна информация за случващото се в локалните търговски обекти. Поради факта, че е продукт на българска компания с осигурен екип от висококвалифицирани ИТ специалисти, консултанти и програмисти – Инфоплюс е изключително гъвкава система, която бързо се адаптира към динамиката на развитие на процесите в търговския обект. Вграденият скриптинг език позволява програмирането на всякакви справки по задание на клиента, допълнителни функционалности и нови модули, и то в кратки технологични срокове за развой. Проектът стартира изключително успешно - от откриването на магазина във Варна до настоящия момент няма никакви технологични забележки към функционирането на системата. “Това е поредният ни успешен проект в партньорство с голяма гръцка компания. Значителен дял на българския пазар за търговия на дребно посредством търговки вериги в последните години заемат гръцки retail компании. Гордеем се с факта, че софтуерния продукт Инфоплюс беше избран като решение за търговските вериги на Германос, Глобул, сега и на Public България, а предстои внедряване и в Мултирама. Това е доказателство за възможностите и качествата на българските софтуерни решения”, заяви Димитър Селенски, управител на Селматик.

Потенциал за развитие

Инфоплюс предлага широк набор от настройки, които позволяват програмата да бъде приспособена както за всеки конкретен клиент, така и за всеки индивидуален потребител. Осигурена е възможността за контрол на достъпа спрямо заеманата позиция и изпълняваните служебни задължения. Инфоплюс разполага и с голям набор от интерфейси към десетки други системи – повечето известни български счетоводни програми, мобилни решения, системи за електронна обмяна на документи (EDI), системи за онлайн разплащания и събиране на битови сметки както и много други. Системата може да се интегрира и с произволно друго ERP решение от висок клас. Предстои внедряване на системата във втория магазин на веригата, който предстои да бъде открит в гр. София през април 2010 г.

*До 31.12.2010 г. софтуерното решение за контрол и управление на бизнеса, предлагано от "Селматик" ЕООД е обозначавано с наименованието "Инфоплюс".


Внедряване в КАМ 04

kamskladКАМ 04 ООД е наш дългогодишен клиент, с предмет на дейност внос и търговия на едро с крепежни елементи.

Софтуерното решение Инфоплюс се използваше в централния офис на дружеството, а регионалните търговски агенти диктуваха на служителите в офиса по телефона данните за заявките на клиентите. Така са допускани множество технически грешки и често анулиране на фактурирани продажби.

През 2010 г. собствениците на КАМ 04 се обърнаха към бизнес консултантите на Селматик, за да споделят за трудностите, които срещат при този тип организация на работата.

След анализ на ситуацията беше решено да се организират като самостоятелни мобилни обекти 12-те регионални търговски представители, които да разполагат със собствени модули за връзка с централната база данни. Закупени бяха мобилни лаптопи ASUS, на които се инсталира софтуерът Инфоплюс, извършено беше обучение за регионалните представители. Постигна се оптимизация на дейността, тъй като вече мобилните търговци въвеждат заявките на клиентите на място при получаването им. Посредством технологията за синхронизация данните се изпращат в централния офис. Извършва се автоматична трансформация на постъпилите заявки в продажби към крайните клиенти. Постига се бързина и удобство при работа, елиминира се възможността от допускане на грешки, гарантира се коректност при изпълнение на заявките.

Извършена е и допълнителна оптимизация на системата за следене на дълговете на клиентите. Посредством допълнителна софтуерна доработка на интерфейса към счетоводния модул вече се отразяват плащанията по банков път.

В дейността на дружеството активно се използват възможностите на стандартната за Инфоплюс функционалност на модул "Промоции".

Ефектът от оптимизацията на дейността посредством актуализация на софтуерната система Инфоплюс към текущите нужди и бизнес развитие на нашия клиент е: пълна проследимост на заявките от регионалните търговски агенти, последващите продажби и плащания, контрол на дълговете на клиентите.


Внедряване на ERP SelMatic Plus в Парко ЕООД

bitovahim02ПАРКО ЕООД търгува на едро с масова парфюмерия, козметика, битова химия – перилни и почистващи препарати, консумативи – с номенклатура около 4000 артикула.

Преди внедряването на SelMatic Plus фирмата е ползвала софтуер под dos като след преминаването към съвременна ERP система си осигурява значителна оптимизация на дейността чрез проследяване на наличностите в реално време, ползването на множество справки, автоматично архивиране и поддържане на резервни копия на базата данни.

С ERP SelMatic Plus е автоматизиран процесът на поръчки и съответно продажби към крайните клиенти:

При генерирането на нова продажба посредством скрипт при въвеждането на артикул или при филтриране по група позиции на работния екран се визуализира информация за налични количества, средни доставни цени и продажни цени. Възможността за извеждане на справка в момента на продажба позволява лесно да се прецени какви количества да се въведат.

Друг специфичен бизнес процес, оптимизиран с успешното приключване на проекта по ERP внедряване, е скрипт за автоматизирано попълване на минимални, желани и максимални количества на базата на продажбите, реализирани през определен период, при прилагане на предварително дефиниран коефициент. Така се гарантира, че минималните налични количества няма да са по-малки от реално продадените през референтния период или съответно, че желаните количества отговарят на продадените по зададен коефициент.

За управление на просрочията е въведена функционалност за клиенти с просрочени задължения да се задейства забрана за нови продажби - отново на база на предварително дефинирани критерии.

Предстои да се реализира и синхронизация на данни между централната база – склада на ПАРКО и отдалечени мобилни обекти – търговски представители.


ВМФ България ЕООД

SelMatic WMFПосредством SelMatic Plus се осъществява пълно софтуерно управление на всички търговски процеси в магазина на WMF България. В реално време се следят наличностите и реализираните обороти.

Поради спецификата на търговската дейност – продажба на качествени домакински и готварски съдове от висок ценови клас – на клиентите се предоставя опцията да заявяват за доставка артикули от оригиналния германски продуктов каталог. За обезпечаване на този бизнес процес се ползва възможността на SelMatic Plus за търсене по баркод върху документ – в случая -баркода на артикула от каталога. Така бързо се осигурява достъп до информацията за цената и характеристиките на търсената стока.

Полезна оптимизация след внедряването на новата ERP система в сравнение с преходния софтуер са данните за начално салдо при следене на касовите наличности, без да е необходимо ръчно пренасяне на същото, както и автоматизираната връзка с касов апарат.


Софтуерни системи от Селматик в строителните хипермаркети на ОНЬОР, КРЕЗ, УНИЦЕМ

hipermarketi2009 година беляза няколко успешни проекта по внедряване на софтуерната система Инфоплюс в големи строителни хипермаркети. Като ПОС решение за регистрация на продажби и като софтуерно решение за управление на търговските обекти продукта ни беше избран за новият магазин на ОНЬОР в гр. Сливен, на КРЕЗ в гр. Пазарджик, за хипермаркетите на УНИЦЕМ в гр. София.

Основното предизвикателство при всички тези проекти беше да са гарантира бързината на обработка на данните при огромните номенклатури от артикули, характерни за строителните хипермаркети, което от своя страна обезпечава безпроблемното обслужване на клиентите на касите и получаване на обратна връзка в реално време в back office. Резултатът е над 40 работни станции, със синхронизация по между им в търговските обекти и централния офис на Уницем, и по 20 работни места във всеки от магазините на КРЕЗ и на ОНЬОР.

Използват се главния модул на Инфоплюс, ПОС терминала и модул "печат на етикети". Покрива се целият търговски процес от приемане и завеждане на наличности в склада, включително функционалностите за правене на заявки, известяване при достигане до предварително зададени количества и другите функционалности, обслужващи логистичната дейност, през отпечатване на етикети на стоките с генериране на баркодове и продажбата им на терминала с обратно отчитане на реализираните обороти, както и извършване на всички справки за анализ и оценка.

*До 31.12.2010 г. софтуерното решение за контрол и управление на бизнеса, предлагано от "Селматик" ЕООД е обозначавано с наименованието "Инфоплюс"


Внедряване на ERP SelMatic Plus в строителен хипермаркет Багира

Верига хипермаркети БАГИРА включва общо четири търговски обекта в гр. Стара Загора и в гр. Казанлък. Bagira

Веригата предлага над 20 продуктови линии за строителство, ремонт, за дома. Уникален е и единствения по рода си щанд в южна България за оборудване на жокеи, спортни и работни коне.

От 2006г. функционира и сервиз за гаранционен и извън гаранционен ремонт на моторни и електрически машини за дома и селското стопанството.

Важна оптимизация в следствие внедряването на ERP SelMatic Plus e ползването на обща номенклатура на артикулите от всички обекти, поради големия брой на предлагани позиции – 57 000. Така освен единното въвеждане и редакции на номенклатурата се осигурява и общо управление на предлаганите позиции, групи артикули, ценообразуване. Положителен ефект от успешното внедряване на ERP системата е и възможността за дефиниране на промоции. През уикендите верига хипермаркети БАГИРА традиционно предлага отстъпка от 5%.

Автоматизиран е и процесът на ценообразуване на база актуални доставни цени. Посредством софтуерна доработка системата проверява всяка нова доставка и предупреждава при наличие на различни доставни цени като генерира протокол за преоценка. Така освен, че актуализацията на цените се извършва изключително лесно, се елиминира и риска от пропуск при промяна на доставни стойности.

Интересна опция е и автоматизацията при заявки за доставки и заявки за местене между обекти. Въз основа на информацията за продажбите в определен период, актуалните наличности – общо движението от и към обекта – на екрана в табличен вид се извежда предложение за заявка за доставка. Потребителят на системата съответно по своя преценка решава дали да генерира документа за заявка. Възможно е да се създаде една или много заявки като се изхожда от анализ на данните по групи позиции или по водещ (основен) доставчик.


Внедряване във Васмар ООД, гр. Кърджали

Vasmar01Васмар ООД е създадена през 1996 г. Основна дейност - търговия със строителни материали, тухли, керемиди, метали, арматурни заготовки. Дистрибутор е на водещите марки : KNAUF, YTONG, BAUMIT, ТЕРАЗИД, VIDIMA, FORMA VITA,KAI GROUP. Притежава производствена база за алуминиева дограма и осигурява монтажа й.

Проектът по внедряване на SelMatic Plus стартира паралелно с довършването на строителните работи по новия обект. Така едновременно с доставките и подреждането на новите щандове се извърши обучение на персонала, настройка на всички параметри на софтуерното решение. Успешният старт на системата съвпадна с откриването на новия обект на 30.05.2011 г.

При търговията със строителни материали изключително важно е гъвкавото ценообразуване, тъй като цените на материалите варират. Васмар ООД си осигуриха важно конкурентно предимство с възможността да извършват ценообразуване от доставка. С помощта на скрипт в SelMatic Plus при нова доставка, обичайно съдържаща десетки артикули, автоматично се генерира документ за преоценка като на екрана се извеждат за сравнение четири предварително зададени ценови листи. Така лесно може да се провери дали някой артикул се доставя на различна цена и да се прецени дали да се извърши преоценка.

Отново с помощта на скрипт се разпределят разходите по доставката (като транспортни разходи и др.), които се калкулират автоматично в продажната цената върху единица количество.

Важна особеност при организацията на бизнеса на Васмар ООД е, че продават на едро с отложено плащане като фактурират при приключване на определен период, например на края на всеки месец. С помощта на внедрения софтуер този процес е лесно проследим, полезна функционалност е задаването на кредитни лимити с максимално допустими стойности.

Отново за продажбите на едро активно се използват преференциални условия като е възможно за отделен клиент да се дефинира специална ценова листа, която да важи конкретно за него. Широко използвани са инструментите за промоции и при клиентите на дребно.

В хода на проекта е внедрен и интерфейс за връзка на SelMatic Plus към счетоводния софтуер Ажур L като цялата информация от създаваните първични счетоводни документи автоматично се контира по съответните счетоводни сметки.


Стела Турс ООД

uslugiПрез годините СТЕЛА ТУРС са изпробвали разнообразни начини на работа с различен софтуер, но не са открили система, която да им позволи да организират в електронен вид по-голямата част от досиетата на клиентите, да обобщят финансовите операции от всички отдели, така че да имат възможност за цялостен анализ на приходите и разходите.

Изборът на интегрираната ERP система SelMatic Plus е продиктуван от извършваната от Селматик дългогодишна IT поддръжка и изграденото доверие към надежден партньор.

Пред проекта по внедряване бяха поставени три водещи предизвикателства:

На първо място да се обхванат всички финансови операции, представляващи интерес за мениджмънта на дружеството в единна база данни, което да позволи последващи анализи. За целта финансовите операции се отразяват в специфични електронни документи, които дават нужната аналитичност. Всички документи се присъединяват в единно досие, наричано в SelMatic Plus „сделка” като така се проследява цялостното развитие на дадена поръчка с всички приходи и разходи, задължения, плащания и текущ баланс. Има възможност да се прикачват и всякакви външни файлове, които могат да са полезни за досието на конкретната поръчка, или на клиента.

На следващо място беше необходимо да се подредят досиетата на клиентите и да се обособи единна база данни за цялата съпътстваща информация и документация посредством CRM приложението на SelMatic Plus с възможност за архивиране на файлове и проследяване на връзката със свързаните поръчки и проекти. CRM модулът позволява освен извършване на посочената систематизация на информацията да се отразяват и важните за клиента събития или нови поръчки.

Третият важен елемент беше необходимостта от импорт на финансовата информация за продажбата на самолетни билети от външна система. Това е възможно посредством изграждане на интерфейс, който е разработен и е в процес на тестване.

Google+