Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

11. 05. 22
Създадена на 22 Май 2011

Снабдяването със стока е началото за всяка добра сделка

414Продължаваме поредицата от представяне на добрите практики за търговските фирми с процеса по оптимизация на доставките на стокови наличности. Снабдяването със стока е началото за всяка добра сделка. Оптимизирането на процеса по доставка гарантира достатъчни складови наличности и гъвкаво управление на средствата, влагани в закупуване на оборотни позиции.

Процесът на доставка може да бъде разделен на три фази: анализ на наличностите, поръчка към доставчика и реалното получаване и заприходяване на стоката. Изключително важно е да разполагате с актуална информация за складовите наличности в реално време, за да сте наясно с количествата, на които можете да разчитате.

Добра практика е освен стандартните за всяка ERP система справки да се възползвате и от актуалните инструменти за извършване на интелигентни бизнес анализи. С тяхна помощ можете да определите кои са най-продаваните артикули, както и съответно от кои групи са най-често залежаващите стоки. Проследявате тенденциите като сравнявате колко сте продали предходната седмица, месец или миналата година, Друг лесен и поради това ефективен метод е да се използва функционалността за определяне на минимални, максимални и желани количества за всеки един артикул. Така лесно можете да направите заявка за доставка на онези позиции, чиито наличности са паднали под определените желани количества, като при липса на достатъчно оборотни средства с приоритет можете да поръчате тези, които са достигнали нива под минималните. За улеснение и автоматизация на процеса на анализ на наличностите и преценка какви нови заявки да се направят могат да се използват и инструменти подобни на разработеното от нас специално приложение за генериране на заявки.

На базата на предварително зададени условия и критерии (например продажби от предишни периоди, заявки от клиенти, минимални количества, текуща наличност, промоции и произволни други, определени от вашите потребности) приложението Ви предлага какви заявки за доставка да генерирате, които Вие лесно след съответна преценка можете да потвърдите и изпратите към вашите доставчици.

След като сте наясно с необходимите Ви стоки можете да преминете към фазата на самата поръчка. Специализираните софтуерни решения Ви предлагат различни опции за създаване на заявка за доставка, включително и директно от справка наличности. Имате възможност да взимате стоки и на консигнация, като това се следи изрично в системата. Добрата практика при третият финален етап по получаване и заприхождаване на стоката е софтуерната система да позволява един служител (вероятно в централен офис) да създава документа за доставката, а друг служител в склада да извършва проверка на реално получените артикули с използването на баркод четец. Тъй като е критично важно да разполагате с вярна наличност към всеки един момент при създаване на документа за доставка, той все още не променя складовата наличност. Едва след извършване на проверка на реално полученото количествата се заприхождават. При констатирани разлики имате възможност за автоматично сторно на липсващата стока.

Можете да се информирате и за още добри практики при извършване на вашите доставки, както и да получите безплатна демонстрация на възможностите на софтуерната система SelMatic Plus като се свържете с нашите бизнес консултанти.

 

Google+