Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ERP система, която се развива заедно с растежа на бизнеса Ви

1533Вероятно не веднъж сте срещали материали за това колко е важно да разполагате със скалируемо софтуерно решение и система, която се развива заедно с растежа на бизнеса Ви. Предлагаме Ви като илюстрация описание на проекта по внедряване на допълнителни функционалности при дългогодишен наш клиент.

КАМ 04 ООД извършва търговия на едро с крепежни изделия: винтове, болтове, гайки, шпилки, дюбели, анкери, шайби, свредла, инструменти и др. Директен вносител на изброените стоки и ги доставя от производители от Китай, Тайван, Виетнам, Индия и Европа - всички сертифицирани по стандар  за качество ISO 9001:2000. Компанията използва софтуерната система SelMatic Plus (предходно търговско наименование Инфоплюс) от 2007 година насам. Поради спецификата на търговската дейност през годините са извършвани редица софтуерни доработки по задание на клиента. През 2010 година КАМ 04 се обърнаха към бизнес консултантите на Селматик ЕООД за автоматизация на работата с регионални търговски представители, разпръснати географски на територията на страната. Практиката на дружеството преди внедряването е следната: агентите взимат от клиентите по места заявки за техните поръчки, след което по телефона ги диктуват на служителите от централен офис, които въвеждат информацията в базата на бизнес софтуера и генерират необходимите документи по продажба. Така се допускат множество технически грешки и
често се анулират издадени фактури.

Като решение е предложено 12-те регионални представители да бъдат снабдени с netbook
преносими компютри. Те се характеризират с изключително ниска цена (около и под 300 лв.),
издръжлива батерия и много големи възможности, тъй като работят под Windows и могат да ползват всички стандартни приложения. Инсталирани са локални модули на софтуера SelMatic Plus, така мобилните търговци започват да функционират като самостоятелни обекти, свързани с централната база данни. Въвеждат заявките на клиентите в момента на получаването им, а посредством технологията за синхронизация данните се изпращат в централния офис чрез интернет. Извършва се автоматична трансформация на постъпилите заявки в продажби към крайните клиенти.


Ползата е постигнатата бързина и удобство при работа, елиминиране на възможността за допускане на грешки и най-значимия ефект - гарантирана коректност и задоволство на клиентите при изпълнение на заявките за доставка. В хода на внедряването са въведени и допълнителни подобрения на системата като оптимизация на следене на дълговете на клиентите. Чрез допълнителна софтуерна доработка на интерфейса към счетоводния модул вече се отразяват плащанията по банков път. Включено е и използване на модул „промоции” на SelMatic Plus.
Приключилият успешен проект е пример за това как при внедряването на скалируем бизнес софтуер си осигурявате богат набор от възможности на системата, които дори и да не използвате в началото на своята дейност, можете допълнително да включите в процеса на работа на един по-късен етап, както и да се възползвате от новите функционалности на един постоянно развиващ се софтуер.

 

Google+