Този сайт използва "бисквитки" за проследяване на посещенията, оптимизиране на функционалностите и предлагане на подходящо съдържание и реклами.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Какво да изберем: стандартна или поръчкова софтуерна система?

везниОсновното предимство на стандартния софтуер е по-ниската цена. Недостатъкът е, че този клас системи покриват ограничен набор възможности. Потребителят получава софтуерът такъв, какъвто е и го ползва като готово решение, без опция за добавяне на функционалности, защото това е технологично ограничено или е в резултат на целенасочена политика на доставчика.

На другият полюс се намират изцяло поръчковите системи. Компаниите, които се насочват към разработване на собствени решения с нает екип от програмисти, залагат на възможността да покрият всички специфични за бизнеса си процеси.

Какво следва да се има предвид за този изцяло „бутиков" вариант?

Качествата на подобен софтуер са до голяма степен зависими от софтуерния архитект, който следва да определи как да се организира системата, какви процеси да покрива, как да се ползва от отделните потребители. Отворен остава въпросът колко компании разполагат със специалист, който да е едновременно технически подготвен и да притежава необходимия бизнес опит и познания?

Обичайно разходите при този вариант са доста високи. При калкулация на заплата, осигуровки и осигуряване на работно място за един програмист на месец са необходими поне 1500 лв. На годишна база разходите по наемане само на един човек достигат 18 000 лв., което е сума за закупуване на завършена система.

Не е за подценяване и времето, необходимо за разработването на бизнес софтуер от нулата. Ако не внедрявате готово ERP е важно да си гарантирате краен срок за приключване на изпълнението и тестване на приложенията. В практиката си сме срещали компании, които години наред са инвестирали в развитието на собствен софтуер и на финала не са получили цялостна работеща система или са се сблъскали със ситуацията "напуснал програмист".

Има ли среден вариант, който да съчетава предимствата на двете крайни решения?

Оптимално съчетаване е ERP система, която съдържа множество готови функционалности като стандартна система, но с възможност да бъде допълвана и надграждана чрез разработването на допълнителни приложения по задание на потребителя като при поръчковия софтуер. ERP SelMatic Plus е отворена платформа, проектирана да се развива паралелно с разрастване дейността на клиентите чрез вграден програмен език за софтуерни доработки. Защо е необходимо това?

Бизнесът е уникален. Наред със стандартните процеси и общо валидни правила всяка компания се стреми да въведе нещо ново, което да я отличи от останалите и да й гарантира конкурентно предимство.

Организацията на дейността е динамична. С времето съществуващите процеси се оптимизират, променят и допълват. Ето защо е важно да се осигури софтуерна система, която да може да ги следва достатъчно бързо с нови функционалности.

Типичен пример е ситуацията, при която стандартно ERP системата е настроена така, че на служителите в магазина не е позволено да въвеждат ръчно цени на позициите. При нов процес с продажба на ваучери на произволна стойност се налага за конкретния артикул да е възможно въвеждането на различна цена. При отворена ERP системата подобна промяна във функционалността се реализира в рамките на часове.

SelMatic Plus e софтуер, в когото предварително е заложена възможността всеки ново появил се процес да бъде отразен своевременно информационно, без да се нарушава цялостната логика в архитектурата на ERP системата. Осигурява се гъвкаво адаптиране на приложенията към изискванията на бизнеса в реално време, като не е нужно да се изчаква следваща версия на програмния продукт.

Друго предимство на ERP SelMatic Plus e възможността за връзка с външни софтуерни и хардуерни системи. До момента са разработени над сто интерфейса за настройване към бизнес организацията на нашите клиенти и собствените им съществуващи и работещи системи като счетоводен софтуер, он лайн магазини, EDI и др.

ERP SelMatic Plus предоставя удобни инструменти за бизнес развитие и оптимизация. Нашите консултанти са на Ваше разположение за да отговорят на всичките Ви въпроси и да предложат оптимално решение спрямо Вашите изисквания.

 

Google+